zelfverdedigingsmythes doorbroken

Het internet staat vol met zogezegde zelfverdedigingstips. Spijtig genoeg zitten daar vaak een aantal misverstanden tussen. We sommen voor jou de belangrijkste zelfverdedigingsmythes op.

MYTHE #1: OM JEZELF TE VERDEDIGEN HEB JE FYSIEKE VAARDIGHEDEN NODIG

Zelfverdediging gaat in eerste instantie om het herkennen en vermijden van gevaarlijke situaties. Hiervoor hoef je geen fysieke skills te gebruiken. Maak echter niet de denkfout dat bepaalde situaties “jou wel nooit zullen overkomen” of dat zoiets “niet gebeurt in jouw wijk”. Een goede zelfverdedigingscursus leert je o.a. bedreigende situaties te beoordelen en je angst onder controle te houden in stressvolle situaties.

MYTHE #2: GA NOOIT ALLEEN WANDELEN

Er zit een grond van waarheid in, maar toch… zal die wandel- of looppartner een meerwaarde zijn in een confrontatie? Met twee gaan wandelen kan je tegen bepaalde situaties zoals aanranding beschermen, maar maakt weinig verschil bij een overval of aanval.

MYTHE #3: VERMIJD DONKERE PLAATSEN

Misdrijven vinden zowel overdag als ‘s nachts plaats. Beter advies is om afgelegen plaatsen te vermijden en alert te zijn op plaatsen waar iemand zich goed kan verstoppen.

Lees ook: 5 redenen waarom jij je moet inschrijven voor onze cursus zelfverdediging voor vrouwen!

MYTHE #4: VROUWEN WORDEN VOORAL AANGEVALLEN OMWILLE VAN HUN UITERLIJK / KLEDIJ

Belagers kiezen hun slachtoffer in functie van waar ze mee denken weg te raken, niet op basis van uiterlijk. Wie kunnen ze makkelijk overmeesteren, wie gaat niet tegenspartelen? Trouwens, beweren dat het uiterlijk van een vrouw aanvallen of aanranding uitlokt, is “victim blaming” en fout. Wil je hier graag meer over weten, lees dan dit interessant artikel van Psychology Today.

MYTHE #5: STAMP ZE IN HUN KRUIS

Het is een goed begin, maar niet altijd zo simpel. Zo is het niet altijd mogelijk om een trap te geven, bvb als de aanvaller je langst achter vastgrijpt. Zet dus niet al je geld in op die ene trap. Een situatie goed inschatten of een combinatie van verdedigingstechnieken aanleren zal je veiligheid zonder twijfel ten goede komen.

 

KravPoint organiseert heel het jaar door cursussen zelfverdediging voor vrouwen. Trommel al je vriendinnen op en schrijf jullie snel in.