Zelfverdediging is soms nodig wanneer een confrontatie niet kan worden vermeden. Er is geen toestemming of goede reden nodig voor een aanval. Er is geen voorbereidingsperiode, er zijn geen gewichtsklassen, beschermende uitrustingen, matten, regels of scheidsrechters. Je kunt niet afkloppen, tot acht tellen, de handdoek in de ring gooien, of de scheidsrechter laten fluiten.

Meerdere tegenstanders zijn vaak de regel, niet de uitzondering. Je evenwicht verliezen of op de grond vallen kan fataal zijn. In een echte zelfverdedigingssituatie is er geen winnaar of verliezer, zoals op de matten of in de ring. Je overleeft het, of niet.

Eén van de belangrijkste dingen bij persoonlijke veiligheid is beseffen dat zelfverdediging al begint nog vóór er een klap is uitgedeeld. Zelfverdediging start al voordat situaties fysiek escaleren, in wat wel eens de pre-confrontatie en pre-fighting fases van een conflict worden genoemd.

Lees ook: 5 dingen die je moet weten over Krav Maga.

Tenzij je de pech hebt om in een onverwachte hinderlaag te lopen, is er meestal een escalatie, zoals emoties die hoog oplopen, voor de boel ontploft.

De pre-confrontatie en pre-fighting fases:

Het pre-confrontatie stadium: als de kans op een aanval groter is dan normaal. Bvb een groep dronken mannen die op straat naar je toelopen, of voelen dat iemand je volgt of naar je kijkt. Je bewust zijn van de situatie en het vermijden van elke confrontatie is dan altijd de beste strategie.

Het pre-fight stadium: de dingen zijn nog niet fysiek geworden, maar er is oogcontact. Bvb een verbale woordenwisseling of een agressieve houding. Deze fase kan slechts een paar seconden duren, of kan al jaren bezig zijn. De-escalatie en ontwijken is hier de aangewezen strategie.

In beide fasen is het doel hetzelfde: het vermijden van geweld. Het objectief is dus geen enkel conflict voorbij deze eerste twee fasen te laten evolueren.

Leren hoe je geweld vermijdt maakt deel uit van een goed zelfverdedigingsprogramma en kan je trainen bij KravPoint. Een bedreiging is niet alleen fysiek, maar ook psychologisch. Ook andere reacties worden dus best ontwikkeld.

Bij KravPoint kan je heel het jaar door terecht om Krav Maga te proberen. Meer informatie over onze proeflessen kan je hier terugvinden.